• Головна
  • Нові назви міст та сіл Одеської області. Чому Новий Париж, Камчик та Байрамча
12:16, 22 березня

Нові назви міст та сіл Одеської області. Чому Новий Париж, Камчик та Байрамча

Нові назви міст та сіл Одеської області. Чому Новий Париж, Камчик та Байрамча

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування та регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради ухвалив рішення про перейменування 5 міст та 104 сіл України, 11 з них - на Одещині.

У регіоні з’явиться місто Порт-Аненталь, села Шампань, Новий Париж, Камчик, Байрамча ті інші. Журналісти 048.ua розбиралися, чому населені пункти отримають саме такі назви.

Южне або Порт-Аненталь

Аненталь - це німецька колоніальна назва нинішнього селища Нові Біляри, що за 15 кілометрів від Южного.

Як зазначено в обґрунтуванні робочої групи з перейменування, частинка "Аннен" може походити від імені святої Анни, а "Таль" означає долину або низину.

За даними істориків, у 19 сторіччі на території Північного Причорноморʼя проживали 200 тисяч українців. Імперська влада прийняла рішення пересилити на ці землі більш "зручне" для себе населення. Так зʼявились тут серби, болгари, євреї та інші національності. Найбільше на цю території переселилося німецьких колоністів - близько 100 тисяч. Тут вони звільнялись від податків на 30 років, від військової служби.

"Колись у Німеччині проводились розкопки. Там же територія Неандерталь. Під час розкопок там знайшли залишки стоянки первісних людей, залишки життя, житла, зброї, знарядь праці, кістки людини. Первісну людину назвали за місцем знаходження – неандертальцем. Німці знають історію. Вони покинули Німеччину і приїхали сюди, але у них в душі бринить своя історія. Саме тому вони назвали населений пункт Аненталем, що співзвучно з Неандерталем", – розповіла одному з южненських видань історик Валентина Біла.

Нові назви міст та сіл Одеської області. Чому Новий Париж, Камчик та Байрамча, фото-1

Роща або Новий Париж

Невеличке село Роща знаходиться у Болградському районі Одеської області. Йому також вирішили повернути історичну назву, адже колись воно називалося Парижем.

Так, у 1816 році німці-колоністи з колишнього Герцогства Варшавського прибули до Одеси. Там їх щедро наділили землею. Колоністів було багато – 141 родина. Заснована ними колонія стала однією з найбільших німецьких колоній у Бессарабії.

Спочатку вона отримала назву Степ №10, а згодом і Алекзюсверт. Пізніше село вирішили перейменувати, назвавши його Парижем - на честь перемоги над Наполеоном.

У 1945 році село знову перейменувал - у Веселий Кут.

Зоря або Камчик

Камчик - історична назва села Зоря, що у Білгород-Дністровському районі. Його у 1831 році заснували болгари, які прийшли з берегів річки Камчик.

Під час масового переселення болгар у Бессарабію майбутні засновники підібрали рівне місце біля річки Сарата на місці ногайського селища. Особливість заснування села Камчик виявляється в тому, що, навідміну від інших болгарських сіл-ровесників, які переважно формувалися жителями одного певного болгарського населеного пункту, Камчик став представником цілої низки сіл, що розташовані вздовж річки Камчия в Болгарії.

Назву Камчик поселенці колонії схвалили на загальних нарадах, вибравши її як символ свого коріння та батьківщини. А у 1948 році радянська влада відібрала історичну назву села Камчик та перейминувала в Зорю, позбавивши жителів історичної спадщини.

Нові назви міст та сіл Одеської області. Чому Новий Париж, Камчик та Байрамча, фото-2

Миколаївка-Новоросійська або Байрамча

Село знаходиться у Білгород-Дністровському районі Одеської області та має дуже давню історію.

У своїй роботі "Генетично Тюркські ойконіми Одещини" українській мовознавець Святослав Вербич роз’яснює: первісна назва Байрамча (Байрамджа) стосувалася татарського поселення, на місці якого згодом виникла козацька станиця Миколаївка-Новоросійська (тут оселилися дунайські козаки).

Пізнішу назву Миколаївсько-Новоросійське (поселення) утворили з таких міркувань: частинка "Миколаївсько" пішла від імені Миколай, адже село належало колезькому радникові Миколаю Криницькому, а "Новоросійське" - від першого складника назви Новоросійське козацьке військо, чиїм потім було це поселення.

Коли село опинилося під румунами, окупаційна влада повернула йому історичну назву Байрамча, а у 1945 році населений пункт знову став Миколаївкою-Новоросійською.

Нагадаємо, комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування та регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради 20 березня ухвалив рішення про перейменування 5 міст та 104 сіл України.

Серед тих населених пунктів Одещини, які ми не згадали у цьому матеріалі, також село Курісове, яке перейменують у Покровське, Тарутине - у Бесарабське, Надеждівку - у Шампань. Село Первомайське стане Болгаркою, Перше Травня - Щасливим, а Росіянівка - Козацьким.

Остаточну зміну назв має затвердити голосування депутатів Верховної Ради. За словами нардепа Романа Лозинського, таке голосування очікується вже незабаром.

Читайте також: Неймовірна Одещина: п’ять маловідомих місць регіону, які має побачити кожен

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини #перейменування #порт-аненталь #камчик #новий париж
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...